Siirry suoraan sisältöön

Sytostaattihoidot

Sytostaatti- eli solunsalpaajahoito estää syöpäsolujen kasvamista ja jakaantumista. Syövän tyypin ja aggressiivisuuden perusteella suunnitellaan solunsalpaajahoito, jos sen katsotaan hyödyttävän potilasta ja näin pyritään ehkäisemään syövän uusimista. Sytostaatit vaikuttavat myös terveisiin soluihin, ja siitä johtuvat sivuoireet, kuten yleiskunnon heikkeneminen ja hiustenlähtö. Sivuvaikutuksia voidaan hoitaa ja ne ovat hyvin yksilöllisiä.

Rintasyövän hoidossa noudatetaan säännöllisesti päivitettävää valtakunnallista hoitosuositusta. Tyypillisesti rintasyöpään annetaan sytostaatteja 6-8 kertaa, kolmen viikon välein. Tavallisimmat sytostaatit annetaan syöpäpoliklinikalla tiputuksena, osa on tablettimuotoisia ja otetaan kotona. Tavallisimpia lääkkeitä ovat doketakseli ja  CE (syklofosfamidi, epirubisiini-yhdistelmä). Mahdollisia ovat myös mm. paklitakseli tai kapesitabiini. HER2-positiivista rintasyöpää sairastavilla sytostaattihoitoon yhdistetään trastutsumabi-täsmälääke. Eri lääkkeitä on paljon, ja hoitosuunnitelma tehdään jokaiselle yksilöllisesti moniammatillisessa tiimissä.

Rintasyövän hoito voidaan myös aloittaa sytostaateilla, ja leikkaus tehdään vasta lääkehoidon jälkeen. Tätä kutsutaan neoadjuvanttihoidoksi. Neoadjuvanttihoitoa käytetään erityisesti triplanegatiivisilla ja HER2-positiivisessa rintasyövässä. Se on mahdollinen myös potilailla, joilla syöpä on levinnyt paikallisesti rinnan tai kainalon alueella, tai joilla on inflammatorinen eli tulehduksellinen rintasyöpä. Jos kasvain on hyvin suuri, sitä voidaan pienentää leikkaukseen soveltuvaksi antamalla ensin sytostaatteja. Neoadjuvanttihoidon etuna on nopea onkologisen lääkehoidon aloitus ja mahdollisuus hoitovasteen arviointiin.

Haittavaikutukset

Tavallisia sytostaattien haittavaikutuksia ovat mm.

  • yleiskunnon lasku ja väsymys
  • lihas- ja luustokivut ja särky
  • limakalvovauriot, kuivuminen
  • vatsavaivat kuten närästys, ripuli, ummetus, turvotus
  • pahoinvointi, etova olo , ruokahaluttomuus
  • haju- ja makuaistin muutokset
  • veriarvojen muutokset ja tästä johtuva infektioherkkyys
  • hiusten lähtö, kynsivauriot
  • ”sytoaivot”, aivoväsymys
  • hermovauriot, neuropatia

Oireet ovat hyvin yksilöllisiä ja kaikki eivät saa kaikkia haittoja. Pahimmillaan oireet ovat usein noin 3-7 päivän kuluttua tiputuksesta. Eri lääkeaineiden haitat poikkeavat toisistaan, esim doketakseli aiheuttaa harvoin pahoinvointia, mutta CEFin aikana se on tavallisempaa. Hiukset alkavat tippua suurimmalla osalla 2 viikon kuluttua ensimmäisestä sytostaattihoidosta.

Ota kipulääkkeet ja pahoinvointilääkkeet mieluummin liian herkästi kuin liian myöhään. Pahaksi yltynyt pahoinvointi tai kipu on vaikeampi saada taltutettua.

Linkkejä

Suomen Rintasyöpäryhmän hoitosuositus

Donnat vinkkaa -sivulta löydät vertaisten kokemusperäisiä neuvoja lääkehoidoista selviytymiseen.

Rintasyövän solunsalpaajahoito, Terveyskylä

Rintasyövän neoadjuvanttihoito –  entä jos hoitoni ei alakaan leikkauksella Rinnakkain-lehti 1/2021

Hoida hampaat, hoivaa kipeää suuta Rinnakkain-lehti 3/2021

Syöpäpotilaan suunhoito, Hammaslääkäriliitto