Hoitopolku
Kun rintasyöpädiagnoosi on varmistunut, alkaa hoitopolku, jolla tarkoitetaan sairauden hoitoon liittyviä vaiheita. Diagnoosin jälkeen hoitopolku etenee yleensä vauhdilla. On kuitenkin hyvä tiedostaa, että rintasyöpä ei ole kaikilla samanlainen, hoidot suunnitellaan jokaiselle yksilöllisesti rintasyövän koon, tyypin ja levinneisyyden mukaan, minkä vuoksi polun vaiheet voivat vaihdella. Tältä sivulta löydät kuvauksen rintasyövän hoitopolun eri vaiheista ja siihen liittyvistä teemoista, sekä kokemuksista liittyen rintasyövän eri vaiheisiin.
Vaikeiden ja ahdistavienkin ajatusten keskellä voit toivottavasti saada lohtua siitä, että Suomessa saat sairauteesi maailman huippuluokan hoitoa. Hoitotulokset ovat koko ajan parempia, myös edenneeseen sairauteen. Jos sinulla tai läheiselläsi on todettu rintasyöpä, mielen myllerrys on hyvin tavallista. Sinun ei tarvitse jäädä ajatustesi kanssa yksin, tarjolla on sekä ammattilaisten että vertaisten tukea.
Hoitopolun vaiheet
Muita vaiheita
Hoitopolku
Epäily rintasyövästä
1/8Halusin viimeiseen asti uskoa, että se on jotain muuta kuin syöpä.
Pelotti, mutta halusin uskoa, että vaikka pahin pelkoni toteutuisi, rintasyövän hoito on Suomessa huipputasoa.
Kaipasin tietoa.
Usein rintasyöpäepäilyn taustalla on rinnan alueelta tai kainalosta löytynyt kyhmy, joka löytyy rintaa tunnusteltaessa. Rintasyövällä voi olla myös muita oireita. Jos sinulla on rintasyöpään liittyviä oireita tai muusta syystä epäilet rintasyöpää, on tärkeää varata aika lääkärille mahdollisimman pian. Oireet eivät välttämättä kerro, että sinulle on rintasyöpä, kyhmy voi olla esim. tulehtunut rintarauhanen tai vaaraton kysta. On kuitenkin tärkeä käydä tarkistuttamassa tilanne.
Tunne Rintasi: Rintasyövän oireetLääkärin vastaanotto ja näytteiden otto
2/8Minulle tehtiin tomografia ja muita pelottavia tutkimuksia ja keneenkään ei saanut yhteyttä.
Vein sairaalaan terveen vaimon ja hain seuraavana päivänä syöpäsairaan takaisin.
Ultraava lääkäri sanoi: Olipa tämä mitä tahansa, niin kyllä me se hoidetaan.
Kauhistuin kun kuulin, että imusolmukkeista löytyi etäpesäkkeitä, luulin, että se tarkoittaa, että minulla on levinnyt rintasyöpä.
Jos sinulla epäillään rintasyöpää, lääkäri tutkii rintasi ja sen läheisyydessä olevat imusolmukkeet tunnustelemalla, ja tekee mahdollisesti lähetteen tarkempiin tutkimuksiin, esimerkiksi ultraäänitutkimukseen, mammografiaan tai paksuneulanäytteeseen. Mikäli tutkimuksista löytyy jotakin rintasyöpään viittaavaa, saat lähetteen erikoissairaanhoitoon. Kipu kuvantamistutkimuksissa on yksilöllisistä, tarvittaessa saat toimenpiteisiin puudutuksen.
Rintasyöpähoitojen aikana mielessä pyörii monenlaisia kysymyksiä ja kaikkea ei tule edes ajatelleeksi.
Tukilista lääkärikäynneilleRintasyövän toteaminen, diagnoosi
3/8Minullako muka SYÖPÄ?
Perusturvallisuuteni mureni hetkessä ja se kesti pitkään.
Diagnoosin varmistumisen jälkeen prosessi lähti etenemään kuin juna, kalenteriin tuli samantien erilaisia aikoja.
Lääkäri kertoo tutkimusten tulokset usein puhelimitse. Tieto siitä, että sinulta tai läheiseltäsi on löytynyt syöpä, on usein todella suuri järkytys. On hyvin ymmärrettävää ja tavallista, että olet todella järkyttynyt ja voit kokea voimakkaita emotionaalisia, psyykkisiä ja fyysisiäkin oireita diagnoosin kuulemisen jälkeen. Tässä tilanteessa ei kannata jäädä yksin. On tärkeää tietää, että juuri nyt, tässä hetkessä, ei välittömästi tapahdu mitään henkeä uhkaavaa. Olet hyvissä käsissä. Sinulle tehdään tutkimuksia, joilla selvitetään sairauden laatu ja siihen parhaiten sopiva hoito. Aina on toivoa!
Jos et halua puhua läheisillesi tai sinulla ei ole lähellä ihmisiä, joiden kanssa voit jakaa järkytystä, tukihenkilöiden ja saman kokeneiden vertaisten tukea on tarjolla ja se voi auttaa jaksamaan tässä vaikeassa tilanteessa.
Tukea ja yhteystiedot tuen hakemiseenLähete rintarauhaskirurgian yksikköön ja lisätutkimuksia
4/8On tärkeää, että vastaanotolla on tarpeeksi aikaa.
Miten olisin selvinnyt, jos ei minulla olisi läheistä mukana?
Jos sinulla epäillään rintasyöpää tutkimuksien jälkeen, saat kiireellisen lähetteen rintasyöpäkirurgian yksikköön. Lääkäri tekee arvion tarvittavista lisätutkimuksista, esimerkiksi rintojen magneettitutkimus, varjoainekuvaus, nesterakkuloiden tyhjennys, tietokonetomografia.
Todettiinko sinulla rintasyöpä?Yksilöllinen hoitosuunnitelma
5/8Luulin rintasyövän olevan vain yksi sairaus. Olisin kaivannut vertaistukea ja tietoa juuri minun syöpätyypistäni.
Positiivinen asenne auttoi minua löytämään pienimmätkin positiiviset asiat elämästä.
Olin kiitollinen, että asun Suomessa, ja saan varmasti erittäin hyvää hoitoa.
Tässä vaiheessa saat paljon tietoa rintasyövän luokittelusta ja sen eri tyypeistä sekä siitä millainen syöpä sinulla on. Hoitovaihtoehtojen valintaan vaikuttavat erilaiset tekijät, minkä vuoksi moniammatillinen tiimi tekee sinulle yksilöllisen hoitosuunnitelman pohjautuen henkilökohtaisiin tutkimustuloksiisi, kliiniseen tutkimusnäyttöön ja hoitosuosituksiin.
Rintasyövän eri tyyppejä on monia ja sitä tutkitaan maailmanlaajuisesti. Hoidot ovat yhä yksilöllisempiä ja tarkempia, nykyään hoito pystytään räätälöimään niin, että hoidon hyöty saataisiin mahdollisimman pienillä haittavaikutuksilla.
Terveydenhuollon ammattilaiset keskittyvät usein kommunikaatiossaan faktoihin ja tilastoihin eivätkä ota kantaa yksilön ennusteeseen, koska sitä on vaikea arvioida luotettavasti. Tämä voi tuntua erittäin turhauttavalta, koska on luonnollista, että haluaisit tietää juuri oman ennusteesi mahdollisimman tarkkaan. Vaikka et tätä tietoa saisikaan, voit kuitenkin luottaa siihen, että sairauden hoitamiseksi tehdään kaikki mahdollinen.
On luonnollista, että uudessa ja pelottavassa tilanteessa monet asiat kasvavat vielä todellisuuttakin suuremmiksi. Silloin voi helposti antaa suuria merkityksiä vaikka hoitohenkilökunnan yksittäisille lauseille tai katseille, vaikka niistä ei oikeasti voi päätellä mitään. On tärkeää tietää, että olet hyvissä käsissä ja tutkimuksia tehdään, jotta saataisiin mahdollisimman tarkkaa tietoa sairautesi laadusta.
Itseään kannattaa yrittää rauhoittaa: olen tehnyt oikein, kun olen hakeutunut tutkimuksiin, nyt vastuu on ammattilaisten käsissä. Jokaisen hoito suunnitellaan yksilöllisesti, eikä siksi kannata verrata omaa tilannettaan toisen sairastuneen tilanteeseen. Sinulle annetaan kaikki tarvittava tieto sairaudestasi, sekä tarvittava ja asianmukainen hoito.
Hoito
6/8Aina kun astuin sisään sairaalan ovesta tuli tunne, että olen turvassa, sieltä lähteminen ahdisti.
Hoitojen väliin mahtuu paljon tavallista arkea.
Tsemppilauseet vain ärsyttivät.
Miten helvetissä minä voin taistella, hoito ei ole minun käsissäni.
Rintasyövän hoitoon liittyy usein leikkaus-, lääke- ja sädehoito sekä hormonihoidot, jos kyseessä on hormonipositiivinen syöpä. Hoidot suunnitellaan yksilöllisesti, kaikkia hoitoja ei tule kaikille ja niiden järjestys ja ajoitus voi vaihdella.
Hoitoprosessi voi olla stressaavaa, potilaat ja heidän läheisensä käyvät läpi hyvin erilaisia tunteita, kuten pelkoa, ahdistusta ja masennusta. Lisäksi rintasyövän hoitovaihtoehdoilla voi olla yllättäviäkin sivuvaikutuksia, jotka voivat vaikuttaa jokapäiväiseen elämään ja yleiseen hyvinvointiin. Hoitojen aikana voit erityisesti tarvita tukea arkisiinkin asioihin, kuten kotitöihin ja kyydityksiin.
Leikkaushoito
Leikkaava lääkäri oli ensimmäinen, joka sanoi, että me selviämme tästä. Se tuntui todella tärkeältä ja kantoi viikkoja.
Omainen hoiti mun haavat, en voinut itse katsoa verta.
Leikkaushoidolla pyritään poistamaan mahdollisimman paljon syöpäkudosta rinnan alueelta, joskus leikkaus voidaan tehdä rintaa säästäen, mutta toisinaan katsotaan parhaaksi poistaa koko rinta. Leikkausta edeltävästi tehdään mahdollisesti lisäkuvantamiskokeita ja konsultoidaan eri asiantuntijoita. Leikkauksen jälkeen voit joutua olemaan sairaalassa muutaman päivän.
LeikkausLääkehoito
Minulla oli vatsa sekaisin kuukauden.
Minulla oli muistin kanssa haasteita.
Sivuvaikutuksia on vaikka mitä, mistä saisi tukea ja tietoa selkokielellä?
Syöpäsolut jakautuvat aktiivisesti. Monet syöpälääkkeet, sytostaatit eli solusalpaajat, vaikuttavat soluihin estämällä niiden jakautumisen ja siten estävät syövän etenemisen. Myös terveet solut voivat jakautua voimakkaasti, kuten esimerkiksi kynsien ja hiusten juurituppien solut. Sytostaatit estävät myös näiden solujen jakautumisen, tästä johtuen sytostaattihoitojen yleisiin haittoihin kuuluvat kynsien ja hiusten lähtö. Sytostaateilla voi olla myös muita haittavaikutuksia, nämä vaihtelevat yksilöllisesti ja lääkekohtaisesti.
Useimmat lääkehoidot annostellaan suonensisäisesti ja vaativat ammattilaisten seurantaa, minkä vuoksi lääkkeet annetaan yleensä sairaalassa. Uusia lääkehoitoja tulee paljon markkinoille ja tutkimustieto ja hoitomuodot päivittyvät jatkuvasti, tämä on hyvä huomioida myös tietoa hakiessa.
LääkehoitoSädehoito
En voinut kääntyä sängyssä.
Sädehoito, samoin kuin sytostaattihoito, tuhoaa syöpäsoluja ja estää niitä jakautumasta. Sädehoito kohdennetaan mahdollisimman tarkasti, sillä pyritään estämään syövän paikallinen uusiutuminen. Sädehoito annetaan sairaalassa, jossa käydään hoitojakson aikana melko tiheästi.
SädehoitoHormonihoito
Teki mieli heittää lääkkeet seinään. Syöpähoidot loppuivat, miksi piti vielä syödä hormoneita?
Vaikka hormonilääkkeistä tuli sivuvaikutuksia, ajattelin, että nyt on vain purtava hammasta. Terveys edellä.
Hormonipositiivista rintasyöpää sairastaville aloitetaan usein myös hormonihoitoja. Elimistön estrogeeni voi lisätä hormonipositiivisten syöpäsolujen lisääntymistä, mikä pyritään estämään hormonihoidoilla. Hormonihoitojen sivuvaikutuksena voi olla vaihdevuosioireet. Jos nämä eivät helpota elintapamuutoksilla, myös näitä oireita voidaan hoitaa lääkkeillä.
HormonihoitoLevinnyt rintasyöpä
Mikäli sinulla epäillään levinnyttä rintasyövän, levinneisyyden aste kartotetaan erilaisilla kuvantamistutkimuksilla. Levinneen rintasyövän hoidon tavoitteena on pidentää elinaikaa, vähentää taudista aiheutuvia oireita sekä ylläpitää hyvää elämänlaatua. Syöpää saadaan pidettyä usein vuosia kurissa hormonaalisella hoidolla, solunsalpaajilla, ja täsmälääkkeillä.
Levinnyt rintasyöpäSeuranta
7/8Mikään ei palaudu ennalleen, mutta sen kanssa pystyy elämään.
Kaikki muuttuu. On aika ennen ja jälkeen syövän, mutta jälkeenkin voi elää hyvää ja täyttä elämää.
Rintasyövän sairastaneita tulisi seurata tarkasti vielä paranemisen jälkeenkin. Seurantakäytännöt vaihtelevat paljon eri hyvinvointialueilla. Seurannoissa varmistetaan toipuminen hoidoista, huolehditaan mahdollisista hormonaalisista hoidoista sekä pyritään toteamaan mahdollinen syövän paikallinen uusiutuminen, jotta hoidot päästään aloittamaan nopeasti.
Potilaille laaditaan seurantasuunnitelma, joka kirjataan sairauskertomukseen hoitojen aikana. Tyypillisin seuranta-aika on viisi vuotta. Määrittävä tekijä seurannan tiheydelle on potilaan ennuste. Erittäin korkean riskin potilaita seurataan aluksi puolen vuoden välein ainakin parin-kolmen vuoden ajan, jolloin uusiutumisriski on suurin. Seurantakäynneillä voidaan tehdä kuvantamistutkimuksia, tunnustellaan rinnat ja niitä ympäröivät alueet sekä kartoitetaan mahdollinen muu tuen tai kuntoutuksen tarve.
Hoidot ohi - mitä nyt?
8/8Hoitojen jälkeen putosin tyhjän päälle: tässäkö tämä oli?
Minua kehotettiin jatkamaan elämää, mutta ei se elämä jatku siitä mihin se jäi. On elämä ennen ja jälkeen syövän.
Syövän sairastaminen on fyysisesti ja henkisesti raskasta, usein henkisen taakan läpikäynti alkaa vasta vuosienkin päästä. Myös tällöin voit hakea tukea vertaistukiryhmistä. On tärkeää, että pyydät tukea silloin kun tuntuu, että tarvitset sitä.
Hoitojen loppuminen on hieno asia, mutta olo voi hieman yllättäenkin tuntua turvattomalta ja jopa hylätyltä. Tässä vaiheessa voi käynnistyä uusi kriisi. Et olekaan enää jatkuvien tutkimuksien kohteena, säännöllinen yhteydenpito terveydenhuoltoon loppuu ja nyt on myös enemmän aikaa keskittyä siihen mitä olette käyneet läpi viimeisten kuukausien aikana. Sinua voi myös mietityttää ovatko lääkärit varmoja, että syöpä on nyt hoidettu. Syöpädiagnoosi ja hoitojen läpikäyminen usein muuttaa identiteettiä ja voit kokea, ettet ole enää sama ihminen kuin ennen diagnoosia. Tässäkin vaiheeseen on tarjolla monenlaista tukea; arkeen paluuseen, elämäntapoihin, kriisin läpikäymiseen, kuntoutumiseen.
Kuntoutuskurssit Vinkkejä psyykkiseen hyvinvointiin VertaistukiMuu sisältö
Tiedonjano
Syöpikseen ei saa yhteyttä. Mistä saa kunnon tietoa riittävästi.
Tiedonhalu oli kaikista suurin kuukauden päästä diagnoosista niin sairastuneelle kuin omaiselle.
Etsimällä tietoa googlesta nousee vain enemmän kysymyksiä.
Kun luin diagnoosin itse, siellä oli asioita, joista ei oltu puhuttu.
Tieto on tärkeää, mutta se voi olla myös haitallista (väärään aikaan).
Ihmiset ovat erilaisia, jotkut haluavat kaiken nippelitiedon, toiset luottavat järjestelmään.
Saat paljon tietoa terveydenhuollon ammattilaisilta. Tämän lisäksi monet hakevat tietoa eri lähteistä. Joskus tieto ja sen määrä voi myös ahdistaa, ja voi olla vaikea arvioida mihin tietoon voi luottaa ja mikä pätee juuri minun kohdallani. Syövän hoito kehittää nopealla vauhdilla, tietoa tulee jatkuvasti lisää, minkä vuoksi on tärkeää katsoa kirjoituksen julkaisupäivämäärä. Joskus luotettavankin lähteen tieto voi olla vanhentunutta.
Usein tietoa sairaudesta ja hoidoista on paljon tarjolla, mutta inhimillisestä puolesta, kokemuksista ja tunteista, joita voi tulla sairauden eri vaiheissa eteen ei ole niinkään saataville. Vertaistuki, keskustelu muiden saman asian läpikäyneiden kanssa voi helpottaa.
Luotettavia tietolähteitä
kaikkisyovasta.fi TerveyskyläMiten kerron läheisille?
Minua pelotti kertoa lapsille, vanhemmille ja työkavereille.
Neuvontahoitajalta sain hyvää neuvoa miten kertoa omaisille.
En halunnut, että lapset kuulee asioita sairaudesta, joista puhuu aikuisten kanssa.
Omaisena olisin myös tarvinnut tukea.
Syöpäpotilas saa puhelinnumeroita, joihin voi soittaa, jos tulee joku huoli, mutta puolisona olisin myös tarvinnut tukea.
Syöpädiagnoosi tulee useimmille shokkina. Syöpä jysähtää keskelle arkielämää, sairaus sekoittaa omat ja läheisten suunnitelmat. Usein sairastuminen tapahtuu jo valmiiksi kuormittavassa elämänvaiheessa, kesken lapsiperheen kiireisen arjen, vaikeassa työtilanteessa, omien ikääntyvien vanhempien avuntarpeen kuormittaessa omaakin elämää. Kun yksi perheenjäsenistä sairastuu syöpään, se vaikuttaa koko perheeseen. Sairastumisen herättämiä tunteita tai reaktioita ei pysty ennalta suunnittelemaan tai niihin valmistautumaan. On tärkeää, että kaikilla perheenjäsenillä on mahdollisuus puhua ja saada tarvittavaa tietoa ja tukea.
Perhe ParisuhdePsyykkinen tuki
Psyykkinen olotila oli kaikista pahin. Alun epätietoisuus. Kukaan ei kysynyt haluanko mielenterveystukea.
Mielenrauhan saaminen on tärkeä.
Arkuutta keskustelun aloittamiseksi, esim. seksuaalisuus ja kuolema.
Mielenrauhaa piti käydä ostamassa yksityisiltä.
Kuolemanpelko.
Viikoittainen videopuhelu psykoterapeutin kanssa oli iso tuki.
Psykososiaalisella tuella tarkoitetaan kokonaisvaltaista psyykkistä, sosiaalista ja henkistä tukea, jonka tarkoituksena on tukea potilaan selviytymistä sairauden eri vaiheissa. Keskeisintä tuessa on sairastuneen yksilöllinen kohtaaminen ja muuttuneen elämäntilanteen jäsentäminen. Syöpäklinikoilta löytyy usein erillinen psykososiaalisen tuen yksikkö, jossa psykiatrit, psykologit ja psykiatriset sairaanhoitajat tarjoavat tarvittaessa psyykkistä tukea. Näihin palveluihin on mahdollista saada lähete, ja niitä kannattaa myös itse aktiivisesti kysellä hoidon eri vaiheissa. Joskus voi olla, että tukea on kyllä tarjottu, mutta sellaisessa vaiheessa, kun sille ei ole ollut suurta tarvetta. Toisinaan mielen myllerrys tulee vasta viiveellä, jolloin oikea-aikainen tuki on tärkeää. Mikäli tarve herää, psyykkiseen tukeen on oikeus hoidon missä tahansa vaiheessa. Vastaanotolle on mahdollista tulla myös puolison ja lasten kanssa. Sairaaloissa on tavattavissa myös sairaalapastori, joka voi tarjota keskusteluapua sairastuneelle tämän elämänkatsomuksesta riippumatta.
Psyykkinen hyvinvointiVertaistuki
Vain toinen saman läpikäynyt voi ymmärtää mitä käyt läpi.
Eri ihmisillä on erilainen tahtotila ja valmiudet käyttää sosiaalisia palveluita vertaisten löytämiseen.
Jos haluat keskustella tilanteestasi tai läheisesi tilanteesta tukihenkilön tai jonkun sellaisen kanssa, joka on kokenut saman, ole yhteydessä vertaisiin tai hae ammattilaisen apua.
VertaistukiLuento: Varhaisvaiheen rintasyövän diagnosointi ja hoitopolku
Hoitopolut eri sairaaloissa
Osa syöpäsairaaloista on koonnut nettisivuilleen rintasyövän hoitopolkuja, joista voi tutustua tarkemmin hoitojen tyypilliseen etenemiseen. Hoitopoluilla usein esitetään hoidon alkavan perinteiseen tapaan leikkauksella, mutta nykyään yhä useammin aloitetaankin lääkehoidolla (neoadjuvanttihoito).
- HUS:n sivulta löytyy selkeä Rintasyöpäpotilaan hoitopolku
- Keski-Suomen hyvinvointialueen hoitopolku sisältää paljon tietoa hoidon eri vaiheista ja myös kotihoito-ohjeita leikkauksen jälkeen.
- Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin hoitopolku sisältää potilasohjeita VSSHP:n hoitosuhteessa oleville potilaille.
- Taysin hoitopolku kuvaa kattavasti hoidon vaiheita oireista alkaen. Liitteinä on myös potilasohjeita ja videoita.
- OYS Rintasyöpäpotilaan hoitopolku
Hyödyllisiä linkkejä
Rintasyövän valtakunnallinen hoitosuositus, Suomen Rintasyöpäryhmä ry
Tietoa rintasyövästä ja sen hoidosta Syöpäjärjestöjen Kaikki syövästä -sivustolla
Terveyskylän Syöpätalo Syöpätalo on terveydenhuollon ammattilaisten kehittämä eTerveyspalvelu, jonka ovet ovat aina auki.
Rintasyöpäpotilaan opas. Suomen Syöpäpotilaat ry:n potilasopas
Syöpä, kutsumaton vieras Suomen Syöpäpotilaat ry:n potilasopas
Fatiikki – Ymmärrystä uupumiseen. Suomen Syöpäpotilaat ry:n potilasopas
Selviytyjän matkaopas. Suomen Syöpäpotilaat ry:n potilasopas