Siirry suoraan sisältöön

Itsehoito

Lymfaturvotuksen itsehoidossa olennaista on tukihihan käytön ohella päivittäinen ihonhoito, säännöllinen liikunta ja painonhallinta. Täältä löydät myös ohjeet lymfajumppaan eli turvotusta vähentäviin harjoitteisiin.

Video: Tietoa ja ohjeita yläraajan itsesidontaan

Videolla kerrotaan käsivarren lymfaturvotuksen itsehoidosta ja liikunnan merkityksestä sekä näytetään, miten raaja sidotaan itse.
Videon lopussa on  tietoa erilaisista tukituotteista ja pukemisen apuvälineistä.

Liikunta auttaa

Liikunta auttaa lymfakierron ylläpitämisessä sekä välillisesti että suoraan. Aktiivinen, säännöllinen liikunta lisää nivelten liikkuvuutta ja parantaa lymfanesteen virtausta. Nivel- ja lihaspumppaustoiminnan kautta myös imusuonten toiminta tehostuu.

Kehon koostumus on lymfakierron kannalta olennainen seikka; rasvakudoksen määrän pitäminen hallinnassa antaa imusuoniston toiminnalle parhaat mahdolliset olosuhteet. Vesiliikunta ja uinti ovat lymfaturvotukseen erityisen hyvin soveltuvia liikuntamuotoja: veden paine vaikuttaa kompressiohoidon tavoin ja aktivoi imunestejärjestelmän toimintaa, joten vesiliikuntaa suositellaan lämpimästi.

Toinen liikunnallinen täsmäisku lymfakierron tukemiseksi on lihaskuntoharjoittelu. Kuntosalilla, vapailla painoilla tai oman kehon painolla tehty harjoittelu, jossa on sekä aerobisia osuuksia että pumppaavia, toistuvia liikkeitä, aktivoi imunesteen virtausta ja pitää huolta rasvattomasta kehonpainosta, jolla on kaikenlaisia muitakin hyviä terveysvaikutuksia.

Joogalla on paljon hyviä ominaisuuksia, ja yksi niistä on lymfakiertoa hoitava vaikutus. Oikein valitut liikkeet tukevat imunestekiertoa. Isot liikeradat ja rauhallinen venytys ehkäisevät leikkausalueen fibroosia ja huoltavat lihaksistoa samalla, kun imunestekierto saa tukea pumppaavista liikkeistä ja painovoimasta. Tutkimuksissa on todettu, että jooga lisää myös elämänlaatua rintasyövän kokeneilla naisilla.

Lymfaturvotusta vähentävät ja ehkäisevät harjoitteet

Turvotusta vähentävät ja hengitystekniikkaharjoitukset ovat olennainen osa lymfaödeeman hoitoa ja hallintaa. Harjoitukset edistävät lymfakierron toimintaa ja täydentävät passiivisempaa manuaalista lymfaterapiaa.

Seuraavat kolme harjoitussarjaa ovat hyödyllisiä potilaille, jotka haluavat jatkaa kotona hoito-ohjelmaansa. Sarjat tehdään erikseen sopivana ajankohtana.

Ensimmäisessä harjoituskokonaisuudessa käytetään vain käsivarsia ja käsiä, toisessa käytetään apuna pehmeää palloa ja kolmannessa jumppakeppiä.

Harjoitteet tehdään tietyssä järjestyksessä: vatsahengitys, lymfateiden avaaminen, dynaamiset pumppaavat harjoitukset, lopuksi vatsahengitys. Harjoittelun aikana on muistettava käyttää tukihihaa tai tukihansikasta, koska se lisää lihaksen pumppaavaa toimintaa. Liikkeet tehdään hitaasti ja kontrolloidusti ja lihasten tulisi rentoutua kunkin harjoitteen välillä.

Lymfajumppa ilman välineitä, tulostettavat ohjeet (pdf)
Lymfaodeemaharjoitukset-ilman-välineitä-Kuvat
Lymfaodeemaharjoitukset-ilman-välineitä-Teksti

Lymfajumppa pallon kanssa, tulostettavat ohjeet (pdf)
Lymfaodeemaharjoitukset-pallon-kanssa-Kuvat
Lymfaodeemaharjoitukset-pallon-kanssa-Teksti

Lymfajumppa kepin kanssa, tulostettavat ohjeet (pdf)
Lymfaodeemaharjoitukset-kepin-kanssa-Kuvat
Lymfaodeemaharjoitukset-kepin-kanssa-Teksti

Lymfaharjoiteopas

Video-oppaan ovat tehneet LAB Ammattikorkeakoulu opiskelijat. Harjoitteiden tempo on rauhallinen. Liikkeet suoritetaan seisten, istuen ja selinmakuulla. Osassa harjoitteita hyödynnetään myös jumppakeppiä. Toinen näyttelijöistä suorittaa jokaisen liikkeen tuolilla ja ilman välineitä. Tämä mahdollistaa sen, että jokainen halukas pääsee harjoittelemaan iästä ja fyysisistä rajoitteista huolimatta. Oppaan harjoitteista hyötyvät kaikki, joilla on rintasyövän jälkeistä lymfaturvotusta. Lymfaharjoiteopas

Lisää videoita YouTube-kanavallamme

Ihonhoito

Iho on osa elimistön puolustusjärjestelmää. Ihonhoito auttaa ylläpitämään ihon omaa suojatoimintaa ulkomaailmaa vastaan ja estää näin lymfaödeeman infektioiden kautta tapahtuvaa etenemistä. Vain terve ja hyväkuntoinen iho pystyy suorittamaan tehtävänsä. Turvonneen alueen iho on erittäin herkkä. Sädetetty iho on vielä herkempi.

  • Käytä mieluiten haaleaa tai lämmintä vettä. Kuuma vesi saattaa kuivattaa ihoa ja voi lisätä turvotusta
  • Taputtele ihosi hellästi kuivaksi pyyhkeellä ja kiinnitä erityistä huomiota sormien väleihin ja niveltaipeisiin.
  • Pese lymfakätesi alhaalta ylöspäin suuntautuvilla liikkeillä.
  • Jos koet, että kuumuus pahentaa oireita, vältä saunomista. Voit myös suojata käsivarren saunassa kylmällä vedellä kastellulla pyyhkeellä
  • Päivittäinen apteekin perusvoiteen levittäminen turvotusalueen iholle estää sitä kuivumasta ja pitää ihon pehmeämpänä ja joustavampana, joten se ei halkeile eikä mene rikki helposti.
  • Rasvaa ihosi mieluummin illalla kuin aamulla, koska rasva vahingoittaa tukihihan materiaalia. Levitä voide lymfakäteen alhaalta ylöspäin.
  • Jos kainalon alueella esiintyy kainalotyhjennyksestä johtuvia tuntopuutoksia, vaurioiden välttämiseksi ihokarvojen ajelu on hyvä tehdä peilin edessä.
  • Käytä kumikäsineitä puutarhatöissä ja vältä turvonneeseen raajaan kohdistuvia hyönteisten pistoja, kotieläinten raapaisuja, puremia ja muita haavoja.
  • Pese ja desinfioi pienet haavat tai palovammat välittömästi.
  • Suojaa ihosi hyvin auringolta.

Ruusuinfektio

Lymfaödeema altistaa myös ihon ruusuinfektiolle. Oireita ovat vilunväristykset ja kuumeen nousu, punoitus, kuumotus turvotus ja kipu. Infektio alkaa yleensä äkillisesti ja siihen liittyy voimakas, tarkkarajainen punoitus iholla. Oireiden ilmaantuessa on tärkeää hakeutua välittömästi lääkäriin. Bakteeriperäinen ruusutulehdus vaatii aina antibioottihoidon.