Kun mikään ei maistu
Rankat hoidot verottavat voimia, eikä niitä välttämättä riitä terveellisen ravitsemuksen toteuttamiseen.
Kun sairaus yllättää, on luonnollista, että omaa oloa yrittää parantaa kaikin mahdollisin keinoin. Mieli etsii syytä sairastumiselle kaikkialta ja omat elintavat laitetaan syyniin. Apua toipumiselle etsitään niin ravitsemuksesta, liikunnasta kuin vaikkapa mindfulnessista ja stressin välttämisestä.
Suurimmassa osassa syöpätapauksia sairastumiseen ei pystytä osoittamaan yhtä selkeää syytä, vaan sairastumiseen vaikuttaa monimutkainen yhdistelmä genetiikkaa sekä ihmisen omaan käyttäytymiseen ja elintapoihin liittyviä tekijöitä. Esimerkiksi ravitsemuksen rooli eri sairauksien ennaltaehkäisyssä ja hoidossa on hyvinkin tunnettu tosiasia, eikä rintasyöpä ole tästä mikään poikkeus. Lukuisissa tutkimuksissa on todettu, että ravitsemuksen avulla voidaan vaikuttaa niin rintasyövän ennaltaehkäisyyn kuin sairastuessa hoidon onnistumiseen ja kuolleisuuden alenemiseen.
On kuitenkin myös yleistä, että sairastuminen vie voimavaroja ja saattaa heilauttaa mielen hyvinvointia masennuksen ja ahdistuksen puolelle. Rankat hoidot myös verottavat voimia, eikä niitä välttämättä riitä terveellisen ravitsemuksen toteuttamiseen. Hoidot voivat myös aiheuttaa muun muassa vastavaivoja, pahoinvointia, närästystä, väsymystä tai vaikkapa mukosiittia, eli suun limakalvon tulehdusta. Nämä kaikki aiheuttavat haasteita riittävään syömiseen. Tällöin on tärkeää olla itselleen armollinen ja muistaa, että tilanne ei ole pysyvä. Jos tänään ei mikään meinaa maistua, jo huomenna tai seuraavalla viikolla voi tilanne olla toinen.
Syö jotakin helppoa
Yleisesti voisi ajatella, että helpommin syötäviä ruokia ovat esimerkiksi marja- ja hedelmäkeitot ja -kiisselit, pirtelöt, smoothiet, jogurtti, erilaiset puurot ja vellit sekä lämpimät keitot. Myös salaatit ja hedelmät, eli erilaiset raikkaat ruoat voivat maistua paremmin, varsinkin jos joku muu valmistaa ne sinulle. Jos mahdollista, niin ateriarytmiä kannattaa yrittää noudattaa niissäkin tilanteissa, kun ruoka ei meinaa maistua. Eli yrittää syödä edes jotakin tasaisin väliajoin, sillä tämä ylläpitää jaksamista, vireystilaa ja mielialaa sekä tukee paranemista.
Tärkeintä on saada syödyksi edes jotain, sillä toipuminen kuluttaa energiaa. Joku saattaa saada alas pelkästään suolakurkkuja ja ranskalaisia, joku toinen syö kilotolkulla appelsiineja. Jollekulle maistuu vain jäätelö, jollekin toiselle kaurapuuro ja mustikkakeitto. Makunsa siis kullakin. Vitamiineista ei kuitenkaan kannata ottaa ekstrastressiä, ne saa kyllä purkista.
Vinkkejä ruokahalun herättelyyn
Joskus voi myös syödä silmillä ja panostaa esimerkiksi kauniiseen kattaukseen ja nätisti lautaselle aseteltuun ruokaan – vaikka siitä saisikin syötyä vain hitusen. Myös se, että ruokailee yhdessä läheisten kanssa, saattaa auttaa. Jos pöydän ympärillä on turvallisia ihmisiä, joilta saa lämpöä ja tukea vaikeassa elämäntilanteessa, voi lautaseltakin hävitä kuin huomaamatta enemmän ruokaa kuin yksin ollessaan.
Jos voimia on, voi ruokahalua yrittää herätellä myös kevyellä liikunnalla. Liikunta aiheuttaa energiavajetta, joka saattaa herättää uinuvat nälkäsignaalit. Liikunnan jälkeen terveellisempien valintojen tekeminenkin on usein helpompaa: keho ikään kuin pyytää ravinteita kuin itsestään. Mutta en voi olla painottamatta jälleen, että on turha soimata itseään, jos vointi on todella heikko eikä tulisi mieleenkään lähteä metsäkävelylle. Jos suklaa tuo siihen hetkeen hitusen mielihyvää ja nautintoa, niin se on aivan sallittua.
Lue myös:
Donnat vinkkaa: mitä söisin, jos mikään ei maistu?
Ilonan blogi: Ajatusleikki: lisää, älä ota pois
Ilonan blogi: Mitä tiede sanoo syövän ja ravitsemuksen yhteydestä?