Siirry suoraan sisältöön

Huono fiilis? – Kokeile GAGA-metodia

Tiina Huhtanen

Tiina Huhtanen

Nuorella laulajalla Stefani Germanottalla oli poikaystävä, joka muistutti häntä, että ”sinusta ei koskaan tule kuuluisaa, et koskaan tule tekemään hittibiisiä, et ikinä voita mitään musiikkipalkintoa”. Stefani vastasi miehelle: ”Tulee vielä päivä, kun et pysty edes tilaamaan kahvikuppia kuulematta musiikkiani.” Stefani Germanotta tunnetaan tänä päivänä paremmin taiteilijanimellä Lady Gaga. 

Tarina voi olla alkuperältään tosi tai ei, mutta sillä ei ole sinänsä merkitystä. Merkittävää siinä on ajatus, jonka kuka tahansa meistä voi omaksua: omalla asenteella ja omien toiveiden ääneen sanoittamisella on merkitystä. Varmaa on, että meistä jokaisesta ei tule maailmankuulua laulajatähteä. Varmaa on myös se, että jokainen ääneen lausuttu toive ei toteudu. Mutta varmaa on myös, että se, miten asennoidut ja se tarina, mitä itsellesi kerrot, vahvistuu. Tarinan vahvistuminen puolestaan ruokkii niitä tekoja, joita oman tarinasi eteen teet.  

Niinpä kun sanot esimerkiksi ”nyt on vaikeaa ja tuntuu tosi kurjalta (esimerkiksi hoitojen aikana), mutta tämä menee ohi, tulee parempi päivä”, vahvistat psyykkisesti itseäsi siihen, että pystyt selviytymään hankalasta jaksosta paremmin. On tutkittua tietoa siitä, kuinka positiivinen asenne paranemiseen tekee toipilasmatkasta edes vähän siedettävämpää.  

Joskus voi olla, että voimavaroja positiiviseen itsensä psyykkaamiseen ei vain löydy. Huonoja päiviä ei tarvitse säikähtää. Mutta jos huonoja fiiliksiä on enemmän kuin hyviä, ota apukeinot käyttöön. Yksin ei tarvitse jäädä. Rintasyöpäyhdistyksessä on tänä päivänä jo yli 80 koulutettua vertaistukijaa ympäri Suomen. Joukostamme löytyy varmasti joku, jonka tuki ja apu voi kantaa vaikean hetken yli juuri Sinua.  

Haluan myös ehdottaa huonoon fiilikseen keinoa, joka on toiminut itselläni jo vuosia. Nimeän sen ”GAGA-metodiksi”. Metodi yksinkertaisuudessaan toimii siten, että valitset kuulokkeisiin soimaan itseäsi voimaannuttavan musiikin, lähdet kävelylle ja kuvittelet samalla, että tuo musiikkikappale on oman elämäsi ”soundtrack”, siis elämäsi musiikkiraita. Pienen hetken elät musiikin siivittämässä todellisuudessa, oman elämäsi elokuvassa. Miten tuo voimaannuttava musiikki vaikuttaa askeliisi? Tuleeko niihin ehkä keveyttä? Ehkä otat musiikin tahdissa muutaman tanssiaskeleen?  

Ehkä sukellat niin sisään musiikin maailmaan, että laitat silmät hetkeksi kiinni ja kuvittelet olevasi jossain ihan muualla, itsellesi mieluisassa, ihanassa paikassa. Näet maailman sellaisena, kuin se on silloin, kun kaikki on hyvin.  

Jos et itse keksi sopivaa voimabiisiä, minulla on muutama ehdotus. Toki GAGA-metodin nimen mukaisesti ehdotan ensimmäiseksi kyseisen leidin tuotannosta biisiä Born this way. Myös hyviä voimabiisejä ovat: Katy Perryn Roar, Taylor Swiftin Me!, Alicia Keysin Empire State of mind, Cyndi Lauperin True Colors tai kotimaisista Jannika B:n Aamun takana. Mutta tärkeintä onkin löytää juuri oma voimabiisisi, se, mikä saa jalan vipattamaan ja palauttaa uskon siihen, että asiat vielä kääntyvät hyväksi. Musiikilla on tutkitustikin voimaa: sen avulla voi lievittää kipua ja kohottaa mielialaa. Kun musiikkiin yhdistää vielä kevyen liikunnan, vaikka muutamat tanssiaskeleet omassa olohuoneessa, hyvä mieli on taattu.  

GAGA-metodi voi voimaannuttaa Sinut jaksamaan. Kannattaa ainakin kokeilla, voisitko oman elämäsi Lady Gagana tai Jannika B:nä heittää kaiken ikävän hetkeksi syrjään ja tarttua toivoon, että huomenna on parempi päivä?

Anna mulle vielä vähän aikaa
Lattialle jäädä makaamaan
Ja hetken vielä oon joku vaan
Joka musta maalataan
Aamun takana on tulevaisuus
Joka kuplastani heijastuu
Huomenna mä oon mitä vaan
Mitä multa vaaditaan.”
(Jannika B: Aamun takana)
 

 

Kuvituskuva: Annika Wrede
Tiinan kuva: Aleksi Friman