Paljon vaivaa vaihdevuosista
”Tähän mummotautiin olis varmaan ollut hyvä valmentaa potilasta etukäteen!”
Haastateltavan puuskahdus eräässä rintasyöpäpotilaiden kokemuksista kertovassa tutkimuksessa tiivistää monta pointtia. Yksi: meillä naisilla on taipumus ajatella, että vaihdevuodet muuttavat meidät hehkeistä, hedelmällisistä naisista mummeleiksi. Kaksi: on selvää, että tietoa vaihdevuosista on tarjolla aivan liian vähän. Ja kolme: joskus näköjään jopa unohtuu kertoa, että rintasyövän hoidoista voi saada vaihdevuosioireita tai jopa vaihdevuodet. Nyt tehdään tälle jotakin!
Tietoa tarvitaan jo etukäteen
Rintasyöpään sairastuneita vaihdevuodet koskettavat paitsi siksi, että syöpähoidot voivat aikaistaa vaihdevuosia, myös ennen kaikkea siksi, että kahdeksan kymmenestä rintasyövästä ilmaantuu vaihdevuosi-iässä tai sen jälkeen. Ei ihme, että tutkimusten mukaan moni rintasyöpään sairastanut kokee vaihdevuosioireiden hankaloittavan elämää ja laskevan mielialaa. Usein väitetään, että vaihdevuodet nostaisivat syöpäriskiä, mutta lääketieteen tohtori, naistentautien ja synnytysten sekä gynekologisen endokrinologian erikoislääkäri Merja Metsä-Heikkilä toteaa, että tämä ei ole totta: riski piilee iässä itsessään, ei vaihdevuosissa.
”Vaikka rintasyövän esiintyvyys lisääntyy iän myötä, vaihdevuodet eivät sinänsä vaikuta rintasyöpäriskiin, eivät myöskään uusimisriskiin.”
Viimeinen asia, mitä kannattaa tehdä, on aloittaa menopaussin murehtiminen etukäteen. Tutkimuksista tiedetään, että mitä enemmän vaihdevuosista on huolissaan ja mitä negatiivisemmat asenteet niitä kohtaan kehittää, sitä todennäköisemmin kokee myös haittaavia oireita. Oireita ei torjuta pelkällä positiivisella asenteella, mutta asenne parantaa elämänhallintaa oireilun keskelläkin. Vaihdevuosiin kannattaa myös valmistautua ainakin hankkimalla tietoa. Se on tärkeää jo terveydenkin vuoksi, sillä vaihdevuosissa tapahtuu muun muassa rasva-aineenvaihdunnan muutoksia, jotka voivat hoitamattomina tuottaa yllätyksiä.
”Rintasyövän sairastaneet, kuten kaikki naiset, tarvitsevat tietoa terveydentilaansa liittyvistä asioista erityisesti vaihdevuosien lähestyessä. Jos suvussa on esimerkiksi verenpainetautia tai korkeat kolesterolit, ne usein alkavat vaatia hoitoa vaihdevuosissa”, Metsä-Heikkilä kertoo.
On fiksua ottaa tarkastelun alle ainakin rasva- ja sokeriarvot, verenpaine, vyötärönympärys ja painoindeksi. Suvussa esiintyvät krooniset sairaudet voivat antaa osviittaa siitä, miten huolellista seurantaa oma terveydentila edellyttää.
Pienet muutokset vievät pidemmälle
Ravinnon laadun tarkkailu on tärkeää paitsi sydänterveyden vuoksi, myös kehon koostumuksen kannalta. Kun estrogeenin vaikutus kehossa hiipuu, alkaa lihaskudos nopeasti vähentyä ilman ylläpitoa, ja vastaavasti rasvakudoksen määrä lisääntyy. Usein samaan aikaan käy niin, että myös liikkuminen vähenee huomaamatta. Tutkimusten mukaan rasvakudosta kertyy helposti kilo vuodessa, jos sen ehkäisemiseksi ei tehdä mitään. Pieniä liikuntalisäyksiä ja ruokavaliomuutoksia on hyvä alkaa tehdä jo hyvissä ajoin ennen vaihdevuosia, sillä isot mullistukset muuttuvat harvoin pysyviksi tavoiksi. Kasvisten ja kasviproteiinin lähteiden sekä vähärasvaisten maitotuotteiden osuutta lautasella kannattaa hieman kasvattaa rasvaisempien liha- ja maitotuotteiden sekä valkoisen viljan kustannuksella.
Lihas- ja nivelkolotukset voivat lisääntyä vaihdevuosien aikana, ja rintasyöpään sairastuneilla aromataasin estäjät voivat lisätä oireilua. Liikunnasta ja hyvästä lihaskunnosta on hyötyä oireiden hallinnassa. Metsä-Heikkilä suosittelee, että liikuntarutiineihin on hyvä sisällyttää myös hyppyjä ja tärähdyksiä sisältäviä liikuntalajeja, kuten jumppaa, pallopelejä tai vauhdikasta tanssia.
”Luun haurastuminen kiihtyy myös oman hormonitoiminnan loppuessa, joten riittävästä kalkin ja D-vitamiinin saannista sekä luuta kuormittavasta liikunnasta on huolehdittava.”
Riskittömät, kaikille suositeltavat varautumiskeinot vaihdevuosiin ovat siis tärkeitä myös rintasyöpään sairastuneille. Tutkimusten mukaan etenkin painonhallinta ja tupakoinnista luopuminen ovat hyviä keinoja pienentää hankalien oireiden todennäköisyyttä, ja liikuntaa harrastavat menopaussi-ikäiset kokevat vointinsa paremmaksi kuin liikuntaa karttavat.
Vaihdevuosioireet voivat olla kaikesta valmistautumisesta ja toiveikkuudesta huolimatta voimakkaat. Jos hankalat oireet yllättävät, niiden hallinta ja hoitaminen on kuitenkin helpompaa, kun perusasiat ovat kunnossa.
Valitsenko oireet vai syöpäriskin?
Noin 10 – 30 prosentilla naisista on voimakkaita vaihdevuosioireita – hyvä uutinen siis on, että enemmistö selviää lievillä oireilla. Hormonikorvaushoitoa käyttää silti yli 200 000 suomalaisnaista vaihdevuosioireiden pelossa tai niiden hoitona. Uusien tutkimusten mukaan vuosikausia kestävä yhdistelmähormonikorvaushoito lisää rintasyövän riskiä jopa enemmän kuin on aiemmin arvioitu. Syöpälääkärien kanta onkin, että hoitoa on suositeltavaa käyttää lähinnä hankaliin vaihdevuosioireisiin, ja hoitojen jatkaminen pitkiä aikoja kevein perustein ei ole suositeltavaa. Hormonikorvaushoidon tarpeellisuus tulisi aina harkita tarkoin, ne tulisi määrätä matalin annoksin, ja hoito tulisi purkaa, kun oireet sen sallivat. Koska estrogeeni kiihdyttää hormonireseptoripositiivisten rintasyöpien kasvua, sairastettu rintasyöpä on hoidon vasta-aihe. Toisaalta Metsä-Heikkilä tietää, että oireet voivat olla iso haaste. Mikä neuvoksi?
”Tämä on kysymys, jota on pohdittava jokaisen potilaan kohdalla erikseen. Pääsääntöisesti hormonihoidosta on syytä pidättäytyä, mutta joskus sitäkin harkitaan. Tärkeintä on, että hoidon aloittaja on mahdollisimman hyvin informoitu riskeistä ja hyödyistä ja valmis ottamaan mahdollisen uusimisriskin lisäyksen. Usein hormonihoidon aloittajan kasvain on ollut jo diagnoosihetkellä hyväennusteinen ja diagnoosista ilman uusiutumista on riittävän pitkä aika, usein vuosia”, hän kertoo.
Paikallishoito estrogeenivalmisteilla emättimeen limakalvo-oireiden helpottamiseksi on kuitenkin useimmiten mahdollista ja saattaa tuoda merkittävän hyödyn elämänlaatuun. Limakalvojen kuivumiseen, kutinaan ja kirvelyyn on olemassa myös hormonittomia voiteita ja puikkoja.
Vuosia sitten kohistiin Bellergal-valmisteesta, joka oli hormoniton, lääkärin määräyksen vaatima valmiste kuumien aaltojen hoitoon. Metsä-Heikkilä toteaa, että valmistetta tehdään edelleen joissakin apteekeissa, mutta se on teholtaan vaatimaton, ja sivuvaikutuksia on raportoitu melko paljon. Kuumien aaltojen hallintaan käytetään nykyisin useammin mielialalääkkeitä.
”Joillakin uusilla masennuslääkkeillä pienehköinä annoksina on havaittu myös kuumia aaltoja vähentävää vaikutusta. Erityisesti niitä kannattaa kokeilla, jos on myös masennusoireita.”
Hoitojen kylkiäiseksi menopaussi
Rintasyöpään sairastunut joutuu toisinaan kohtaamaan vaihdevuosioireet muita ikätovereitaan aikaisemmin. Hoitojen ja lääkitysten vuoksi oireet voivat kestää tavallista pidempään tai voimistua. Siksi rintasyöpäpotilaan vaihdevuosioireilua ei missään tapauksessa voida sivuuttaa olankohautuksella.
Yksi mietinnän paikka on hedelmällisyys. Iän myötä munasarjojen munarakkuloiden määrä pienenee vähitellen. Mitä enemmän ikää syöpähoitojen alussa, sitä heikommin munasarjat kestävät hoitoja. Sekä säde- että solunsalpaajahoito voivat aikaistaa vaihdevuosia. Hoitojen loputtua kuukautiskierto voi palautua, mutta toisinaan näin ei käy, vaan hoidot aikaistavat vaihdevuosien alkamista. Munasoluja voidaan kuitenkin ottaa talteen tai siirtää sädehoidon tieltä hedelmällisessä iässä olevilla naisilla. Tamoksifeeni ei varsinaisesti aikaista vaihdevuosia, vaan hoidon päätyttyä vaihdevuosioireet yleensä hiipuvat ja kuukautisetkin saattavat palata.
Suomalaisessa tutkimuksessa, jossa selvitettiin rintasyöpäpotilaiden kokemuksia liitännäishoitojen aikana, todettiin, että hormonihoidoista aiheutuvien vaihdevuosioireiden voimakkuus yllätti potilaat täysin – oireisiin ei ollut osattu varautua eikä niistä saatu etukäteistietoa. Potilaat toivoivat, että arkaluontoisiset vaivat uskallettaisiin ottaa puheeksi, ja niistä tulisi olla mahdollisuus keskustella rauhassa kahden kesken lääkärin tai hoitajan kanssa.
Muutos, ei menetys
Jos olet yksi niistä, joita parhaillaan hikoiluttaa, palelee, ärsyttää ja kuumottaa, et ole yksin: puoli miljoonaa suomalaista naista elää kanssasi tälläkin hetkellä parasta vaihdevuosi-ikää. Rintasyöpään sairastuneella vaihdevuodet ovat kuin halju cocktail-kirsikka kuormittavien elämäntapahtumien kakussa – elämään on kasaantunut niin paljon painolastia, että päivittäisen oireilun ja uuden elämänvaiheen seesteiseen hyväksymiseen ei aina tahdo riittää voimavaroja.
Viime aikoina on alettu kiinnittää huomiota myös siihen, että vaihdevuodet on hyvin kauan ymmärretty äärettömän kapeasti. Ne eivät ole vain lääketieteellinen ilmiö. Se, miltä vaihdevuodet tuntuvat, riippuu paitsi kehosta, myös elämäntilanteesta, odotuksistamme, kulttuurista ja yhteiskunnasta, jossa elämme. Joidenkin alkuperäiskansojen naisille vaihdevuodet ovat odotettu ja tervetullut arvonnousu – viisauden ja kypsyyden symboli, joka parantaa asemaa yhteisössä. Joissakin kulttuureissa kuumilla aalloilla surffaava hermoheikko menopaussinainen on tuntematon ilmiö – vaihdevuosille ei aina ole edes sanaa, todennäköisesti siksi, ettei oireisiin kiinnitetä sen suurempaa huomiota. Toisaalta taas tutkimukset osoittavat, että pahimmilla stressaajilla oireet voivat olla pahimmillaan ennen vaihdevuosia ja jopa lieventyä niiden aikana.
On tärkeää tiedostaa, että vaihdevuodet eivät merkitse arvonalennusta eivätkä luopumista elämänilosta. Nainen voi elää vaihdevuosinaan huikeaa löytöretkien aikaa myös seksuaalisesti – tästä kertoo esimerkiksi Heli Heinon vahvasti tositapahtumiin perustuva kirja Venuksen vuosi, jossa päähenkilö alkaa suureksi riemukseen saada rakastellessaan orgasmeja! Oireilun vastapainoksi on tärkeää hemmotella itseään kiireettä ja korvata itselleen ruhtinaallisesti ne hetket, kun hiki valuu ja pää hajoaa. Jollekin se on rentouttava jooga, joka tutkitustikin helpottaa oireilua, jollekin toiselle vatsatanssiharrastus, kolmannelle kynttiläillallinen kerran viikossa ja neljännelle rohkeus ryhtyä kirjoittamaan omaa blogia. Sinä päätät, miten teet elämästäsi hieman ihanampaa – ei ole parempaa aikaa satsata itseensä kuin keskellä vaihdevuosien tuiverrusta.
Tehdään nyt kuitenkin vielä yksi asia selväksi. Mistä vaihdevuosioireet sitten johtuvatkin, ne ovat totta, ja ne ottavat kupoliin. Ja siksi ne ansaitsevat tulla nähdyksi ja kuulluksi – myös syöpälääkärin vastaanotolla.
Lähteet
- Ayers B, Forshaw M & Hunter M (2010). The impact of attitudes towards the menopause on women’s symptom experience: a systematic review. Maturitas. 2010;65(1):28-36.
- Hunter, M (1990). Psychological and somatic experience of the menopause: a prospective study. Psychosomatic Medicine 52(3):357-367. DOI: 10.1097/00006842-199005000-00009.
- Pinkerton, J., & Santen, R. (2019) Managing vasomotor symptoms in women after cancer. Climacteric 22:6, 544-552.
- Muurinen, K (2009). Rintasyöpäpotilaiden kokemuksia elämästä syövän kanssa liitännäishoitojen aikana Pro Gradu. Tampereen yliopisto.
Teksti: Nina Sarell
Rinnakkain 3/2020